Košický Železiar vystúpil v Segedíne pred vypredaným hľadiskom

16.07.2012 Košice

Košice 16. júla (TASR) - Košický folklórny súbor Železiar sa v uplynulých dňoch predstavil divákom na 25. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu v maďarskom meste Segedín.

"Súbor účinkoval s maďarskými a zahraničnými kolektívmi z Chorvátska, Rumunska a Srbska v spoločnom programe s názvom Svadba po horách a dolinách. Tento jedinečný program interpretovalo vyše 500 amatérskych a profesionálnych tanečníkov," priblížila Lenka Hyblárová zo súboru. Svadba bola podľa nej uvedená dvakrát pred vypredaným vyše 4000-miestnym hľadiskom.

Do konceptu dolnozemskej svadby prispel súbor ako hosť tiež tancami zo Zemplína, ktoré zožali u divákov veľký úspech. Okrem toho sa predstavil tancami z Abova a Zemplína. Veľký záujem vzbudila interpretácia abovských a rusínskych piesní v podaní päťčlennej ženskej speváckej skupiny folklórneho súboru Železiar.

Sólové herecké, tanečné a spevácke party interpretovali Peter Novák - družba, Imre Csuja – starejší a Agnes Herczka - speváčka. Hlavným režisérom programu a autorom námetu bol známy choreograf Ferenc Novák.

Festival v Segedíne organizujú raz za dva roky v najväčšom mestskom amfiteátri na Katedrálnom námestí.
 
 
 
 

Vyberte región